Bespaartips verwarming

Met 6 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan: houd tussendeuren dicht, zet de verwarming overdag één graad lager en ’s nachts op 15 graden. 

Veel mensen passen wel enkele tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog nergens op let, kun je gemiddeld 630 euro per jaar besparen. Vooral in een niet of slecht geïsoleerd huis is zuinig stoken belangrijk. In een niet-geïsoleerd vrijstaand huis kun je zelfs ongeveer 1.500 euro per jaar aan gas besparen. In een nieuw appartement is dat enkele tientjes.

Als je slimmer en efficiënter verwarmt, gebruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat(je stoot minder CO2 uit) en voor je energierekening (die is lager). Je wooncomfort zal er niet minder om zijn. Het gaat er vooral om de verwarming lager te zetten als je niet thuis bent of in bed ligt. En om de verwarming laag of uit te zetten in kamers waar je niet bent.

6 Tips verwarmen zonder verspillen

 • Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht.
   Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar.
 • Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? 
  Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
 • Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 80 euro per jaar. 
  Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
 • Zet de thermostaat op 15 graden als je overdag weggaat. Hiermee bespaar je gemiddeld 140 euro per jaar.
 • Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Gebruik eventueel een kruik of elektrische deken.
 • Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

  Bron Nederlandse Woonbond
terug naar nieuws